marți, 14 octombrie 2008

Dilema contemporaneitatii ...

Stimati si dragi concetateni, prieteni, cunoscuti si necunoscuti, vorbitori de limba romana prin mostenire ereditara ....

Adresez voua tuturor acest articol, indreptandu-i exprimarile catre o forma similara unei scrisori de gratiere trimisa unui presedinte ca si ultima solutie pentru eliberare .....
Adica sunt plina "de spume" si in acelasi timp fara sansa de a scapa!

Stimate Anonim, caci tie iti este adresat acest articol in mod deosebit! Am sa incep pledoaria mea multumindu-ti ca ai postat un comentariu pe blogul meu. Ma bucur enorm ca ai ajuns aici si ca poate, ai sa mai si treci sa citesti acest post.
Nu am probleme vis-a-vis de opinia dvs care sustine interzicerea fumatului in locuri publice. Este o opinie personala, creata in urma unor principii si argumente personale, pe care o respect. Nu voi sta acum sa va explic ca mi se pare ok sa nu incalcam drepturile altcuiva prin incercarea de a ni le respecta pe ale noastre, ca as fi de acord sa avem garnituri separate unde sa ne fumam mintile claie peste gramada, ba chiar sa platim mai scump un bilet la "Fumatori" si in ultima instanta, nu am sa va atrag atentia asupra faptului ca nu acesta era subiectul postului meu intitulat "Calatorie CFR/BLOG".
Prin urmare, am sa ma rezum la a incerca sa aflu de la voi ceilalti, un raspuns: AM sau NU dreptate???
Gramatica limbii romane, stabileste (dupa cum cele sapte note muzicale naturale sunt stabilite in urma nici unei legi): cuvantul - adverbul sau adjectivul (dupa caz) ENORM, NU SUPORTA GRAD DE COMPARATIE pentru ca este un SUPERLATIV ABSOLUT.
Expresia "enorm de mult" s-a preluat in exprimarea orala a noastra a tuturor, la fel ca multe alte aberatii lingvistice din care nu vreau sa pierd timp sa exemplific. Dar mie, se incapataneaza sa imi sune a pleonasm!!!
Va rog pe voi, cititori, trecatori episodici prin acest blog sau prieteni sa ma lamuriti in ceea ce priveste aceasta dilema! AM sau Nu dreptate??????????
Ma voi bucura "enorm de mult" sa ma contrazica cineva ... poate gresesc ... iar eu stiu sa imi asum greselile ...
Zi buna voua tuturor!

13 comentarii:

Anonim spunea...

Enorm inseamna in limba noastra imens, urias, colosal. Deci e un superlativ. „Enorm de mult” pare a fi pleonasm insa a ajuns sa se foloseasca intens. De ce? Pentru ca avem nevoie de „enorm de multe” cuvinte ca sa accentuam o simpla intentie. Asta pentru ca suntem handicapati in a exprima altfel decat prin cuvinte ceea ce vrem sa spunem. Si atunci „de mult” de langa „enorm” devine o substituire a a acestui handicap. Este ca si (din pacate) impamantenitul „da-mi si mie te rog...” in loc „da-mi te rog”. „Si mie” este folosit de data asta mai mult ca o scuza decat ca o accentuare, pentru ca nu suntem in stare sa ne sustinem intentia sau sa ne scuzam „impertinenta” altfel decat prin aceste cuvinte.

Anonim spunea...

Ar trebui "sa colaboram impreuna" pentru a putea "sa avansam inainte".
N-are sens sa spun daca ai sau nu dreptate. Dar, ca tot veni vorba, treaba asta cu fumatul incepe sa ma irite pe gat (si nu de la tigara). Anonimul asta habar n-are ca de pe urma fumatului meu are el medicamente. Ca o gramada de oameni au un loc de munca. Si ca, vorba lui Dan Iosif, imi platesc cu varf si indesat acest viciu. Asa cum exista compartimente de nefumatori, ar trebui sa existe si pentru fumatori. E foarte simplu, daca nu ai mintea facuta tandari. Si ca sa revin la vicii, suma lor e intotdeauna constanta...
Ia luati de aici, desi nu sunt impatimit dupa hip-hop... http://www.youtube.com/watch?v=EZaT5PBvmuU

Anonim spunea...

Si totusi, ma irita "enorm de mult" cand cineva isi aprinde o "tigare" :)

MosGerila spunea...

Anonimul reprezinta nivelul de cultura a cel putin 90% din natie.Are meritele lui.O face bine.
Intrebare:,,Roxy,te-ai suparat vreodata pe gindacii din bucatarie(sau pe viermele din mar)?(nu-mi apartine,nu mai stiu cine a spus,dar a spus bine).

Anonim spunea...

Pleonasm, categoric!"sa colaboram impreuna","avansati inainte", "coborati jos", "urcati sus", si lista poate continua. Nu exista nici o scuza pentru procentul enorm, pe care-l inregistreaza lipsa de cultura, la materia principala din viata fiecaruia: LIMBA ROMANA. Ce pretentii mai putem avea la celelalte materii??? De 18 ani, materia preferata la modul general este : BANUL.Lipsa cea mai des intalnita este: TIMPUL.Bine dar, cu ce te ocupi, unde lucrezi de nu ai timp? A, incerc sa fac niste:COMBINATII.Stim cu totii ca limba de circulatie internationala este engleza, nu?! Pentru noi, nu!SPANIOLA si ITALIANA.George Michel, Santana sau Jon Bon Jovi? Nuuuu, VALI VIJELIE,SORIN SALAM SI WONDER BOY.Concerte la Sala Palatului live cu trupe romanesti? Eh, de ce sa dam banii pe bilet, ii vedem in Piata Palatului GRATIS. Asta este tara in care traim! Tu te miri de pleonasme? Te miri ca nu exista garnituri de tren pentru fumatori egale cu cele pentru nefumatori? Tu inca te mai miri??? Parafrazandu-l pe Mircea Badea: Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!

Anonim spunea...

Cu tot respesctul pentru acest blog(nu este 18 +,nu?),nu alaturam george michael cu Jon Bon Jovi...Este ignoranta si lipsa de respect..Ce ar mai lipsi?Sa comparam METALLICA cu boy george?

Anonim spunea...

Este pleonasm.
Insa expresia este uzuala si ma astept deja ca minunat-de-impertinenta Academie Romana sa legitimeze aceasta greseala asa cum a legitimat, deja, mult alte aberatii, pentru simplul fapt ca erau des intalnite.

Alexa

Alyna spunea...

Ai foarte mare dreptate,clar k e pleonasm...oricine a facut putina gramatica la scoala ar trebui sa stie[teoretic]...si e doar una din gramada de greseli pe kre le auzim in fiekre zi...si cum mai zice cnv,pn l urma o sa fie acceptate si plonasmele astea,o sa mai apara un DOOM3 q noi reguli si asa mai departe...k traim in Romania;)

Anonim spunea...

Ai foarte mare dreptate. E PLEONASM . "Enorm" nu poate sa se refere si la "putin"-e clar . E pleonasm....si din pacate.......este foarte folosita expresia. Cred ca cei care o folosesc ar trebui sa mai studieze un pic. Sunt foarte multe alte pleonasme...care..cu parere de rau o spun...sunt folosite de multe ori si de multi oameni.

(Loredana H.)

Lucian Hisu spunea...

enorm nu suporta grade de comparatie, dar mult da. in acest caz "enorm de" e superlativul pentru mult. of, Doamne, pana si dex face aceeasi greseala. enorm de mult ma doare ca logica e folosita enorm de putin. aha, deci... se vede. nu?

Lucian Hisu spunea...

enorm nu poate, dra enorm de... poate

Lucian Hisu spunea...

uau, cata gramatica violata intr-un sngur coment!!! de logica nu mai spun nimic

Lucian Hisu spunea...

"pleonasm categoric". enorm de... categoric, sau mult de categoric. e vorba de "mai mult decat mult" nu "mai mult decat enorm"